Skåne gör dig levande

Har du funderat på att åka till Skåne? Då borde du sluta fundera. Åk dit istället! De flesta vet att Skåne en gång i tiden tillhörde Danmark, men hur mycket mer vet folk om vårt allra sydligaste landskap? Förmodligen har de flesta som inte kommer därifrån så stor koll på hur det ser ut, vad som finns att göra och vad som byggs i de skånska städerna.

 

Skåne har mycket fin natur som man naturligtvis är rädd om. Därför finns i Skåne flera naturreservat och nationalparker. Ett exempel är Söderåsens nationalpark. Det är det största lövskogsområde som finns skyddat i norra Europa, men det är inte bara träd som går att se. Nationalparken är dessutom full av virvlande vattendrag, höga klippbranter och vackra utsikter. Söderåsens nationalpark kallas även för Skånes Grand Canyon. En annan fin plats att besöka är Kullabergs naturreservat. Det höga berget erbjuder många olika stigar att gå på och längst ut på dess spets ligger den ljusaste av Skandinaviens fyrar. I övrigt kan man fågelskåda, fiska, dyka (då berget ligger vid vattnet) och klättra. Ett både lugnt och fartfyllt naturreservat – här finns något för alla.

 

Skåne består inte bara av natur. För den som vill ha roligt i städerna fungerar det alldeles utmärkt. Varför inte ta en titt på Turning Torso, Sveriges högsta byggnad, i Malmö? Besöker du staden på sommaren är det perfekt att ta ett dopp i havet vid Ribersborgsstranden och är du nudist behöver du inte oroa dig; det finns ett nakenbad längs stranden också. Badet har också öppet på vintern, då med kallbad och bastu som återupplivar din gråa vintervardag.

 

Skånes shopping är inte riktigt som alla andra städers. Visst finns det shopping i Malmö, Lund och Ystad, men i Skåne finns även en landsbygd som ännu hålls levande med hjälp av små gårdsbutiker och fabriksutförsäljningar. Också konstateljéer finns på landet. I Billinge finns ett bageri som gör spettkakor, en slags kaka gjord på vetemjöl, ägg, socker och potatismjöl efter ett recept från 1918. En smakupplevelse kombinerad med en resa bakåt i tiden som bara kan göras i Skåne.

 

I Skåne byggs hela tiden nya saker för att förbättra landskapet. Till exempel byggs just nu ett bioraffinaderi där man ska kunna framställa kemikalier, plast, bläck och andra nödvändigheter på miljövänlig väg, bland annat från hampa och vete. I Bara utanför Malmö ska ett nytt hotell byggas av den exklusiva hotellkedjan Choice hotels. På hotellet kommer att finnas bland annat ett 24000 kvadratmeter stort spa och en 300 rum stor konferensanläggning. Skåne växer som län och som landskap och det i snabb takt.