Lite fakta om Skåne

Skåne är, på grund av att det ligger längst söder ut, Sveriges varmaste landskap. Skåne gränsar till en del andra landskap, exempelvis Halland och Småland. Skåne är 10 939 km² stort och har cirka 1 241 075 invånare. Landskapsblomman är prästkrage och landskapsdjuret är kronhjort.

 

Skånes klimat

Klimatet i Skåne är givetvis varmare än i de flesta andra landskap i Sverige, men inom landskapet varierar det väldigt mycket. Ett exempel är att skogen i nordöst under vintern har mycket varmare medeltemperatur än landskapets södra delar. Den kallaste månaden i Skåne är februari då temperaturen ligger på 0.0 °C och den månad som är varmast är juli med medeltemperaturen + 17.1 °C. Snö kommer varje vinter, men det varierar hur länge den stannar. Den högsta årsmedeltemperaturen i både Skåne och Sverige finns längs Öresundskusten.

 

Nytt i Skåne

I Skåne byggdes ganska nyligen Citytunneln för att binda samman och komplettera Öresundsförbindelsen. Citytunneln har inte bara en tunnel som går under Malmö utan även underjordiska perronger. Nya järnvägar och perronger är på väg till hela Skåne. Något annat som hela tiden byggs nytt i Skåne, som på många andra ställen, är bostäder. Målet är att bygga minst 5000 nya bostäder i Skåne varje år.